“Den haag is thuis –
een verhaal van gilberto”

Gilberto woont inmiddels al een tijd in Den Haag, de stad van vrede en recht. Toch is het leven hier niet altijd even makkelijk geweest. “Ja, ik ervaar racisme en discriminatie,” vertelt hij openhartig. “Vooral in het uitgaansleven, maar ook als je solliciteert naar een baan.” Mensen hebben vaak vooroordelen, zeker als je van de eilanden komt. Ze hebben een bepaald beeld van je – hoe je zou zijn, hoe je je zou gedragen. “Dat is niet fijn.”

 

Toch heeft Gilberto geleerd ermee om te gaan, al is dat niet vanzelfsprekend. “Het blijft heftig.” Maar ik geloof dat het belangrijk is om te blijven strijden voor rechtvaardigheid. We moeten die gesprekken blijven voeren, om Den Haag stap voor stap eerlijker en inclusiever te maken. “Want we zijn een stad van vrede en recht – voor iedereen.”

 

De impact van discriminatie is voelbaar. “Het voelt niet goed,” zegt hij. “Je moet harder werken dan anderen, meer je best doen, meer strijden.” Je basislijn ligt hoger. Om de vooroordelen te breken, moet je excellent zijn. En dat is zwaar. Het maakt je strijdbaarder – niet per se op een positieve manier, maar je leert ermee omgaan. “En dan probeer je er toch iets positiefs van te maken.” 

Wat betekent Den Haag voor Gilberto? Zijn ogen lichten op. “Den Haag is voor mij thuis geworden.” Ik kom uit Curaçao en was altijd geïnteresseerd in diplomatie, in de toekomst van de wereld. Daarom koos ik bewust voor Den Haag toen ik ging studeren. Het internationale karakter trok me aan – de ambassades, het bestuur. Maar wat begon als een bewuste keuze, groeide uit tot een thuisbasis. Ik ken veel mensen hier, heb familie en vrienden in de stad. Veel mensen die ik op de eilanden kende, wonen nu ook hier. En ik ben actief in verschillende organisaties en projecten. “Den Haag ís thuis.”

 

Toch ziet Gilberto ruimte voor verbetering. “Ik zou willen dat er meer aandacht komt voor herdenken en voor het actief verbinden van gemeenschappen.” Den Haag is nog steeds een gesegregeerde stad. Elke wijk lijkt soms een eigen eiland. Ik geloof dat we elkaar vaker moeten ontmoeten, meer contact moeten hebben. Ik woon bij Chinatown – dat heeft mijn wereld verrijkt. “Zulke ontmoetingen gun ik iedereen.” 

 

Tot slot heeft Gilberto een boodschap voor de stad en haar bewoners:
“Den Haag is een mooie stad.” Maar wij maken het samen. Het is aan ons of we kiezen om te leven in overeenstemming met onze waarden. Om echt Haags te zijn – inclusief, open en rechtvaardig. Ik kies daarvoor. “Jij ook?”